Ελληνική Κουζίνα: Το Μεγαλείο της Απλότητας

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση. Το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας κρύβει μέσα του θησαυρούς γαστρονομικούς που αξίζουν να εξερευνηθούν. Οι εύφορες πεδιάδες αποτελούν τον ιδανικό τόπο για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών εξαιρετικής νοστιμιάς. Και φυσικά, υπάρχει μια κληρονομιά αιώνων, που αφορά στην μαεστρία των μαγείρων. Όλα αυτά συνδυάζονται μαγευτικά και η Ελληνική Κουζίνα εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους, γνώστες ή όχι της γαστρονομίας. Και το πιο σημαντικό; Στηρίζεται στην εποχικότητα, την απλότητα των υλικών και την αποφυγή κάθε περιττού.

Αγνές Πρώτες Ύλες

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί κατά πολλούς το ελιξίριο της ζωής. Από την αρχαιότητα οι Έλληνες είχαν ανακαλύψει την αξία του. Μαζί με την ελιά, πρόκειται για εμβληματικά σύμβολα της Ελλάδας με μακραίωνη ιστορία. Συνοδεύει υπέροχα σαλάτες, ορεκτικά και χρησιμοποιείται ως λιπαρή ύλη για κυρίως πιάτα με απαράμιλλη νοστιμιά. Το χρώμα του αντικατοπτρίζει τον πολύτιμο χαρακτήρα του, καθώς είναι πράγματι φτιαγμένο από χρυσάφι.

Σεβόμενοι την εποχικότητα, οι Έλληνες σεφ, αλλά και οι νοικοκυρές σε κάθε σπιτικό, προσαρμόζουν το μενού τους. Το καλοκαίρι κυριαρχούν συνταγές όπως τα γεμιστά, με τις κατακόκκινες ντομάτες και πιπεριές. Τον χειμώνα, που η φύση κοιμάται, οι συνταγές αλλάζουν και κυριαρχούν τα όσπρια και τα σιτηρά. Βεβαίως, πάντοτε η θάλασσα χαρίζει την ψαριά της στο ελληνικό τραπέζι. Χωρίς πολλή επεξεργασία, τα ψάρια τηγανίζονται ελαφρά, ψήνονται ή γίνονται σούπα.

Επιρροές από Ανατολή & Δύση

Φυσικά, η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε το σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Οι Έλληνες θαλασσοπόροι με τα ταξίδια τους ήρθαν σε επαφή με άγνωστους πολιτισμούς, φέρνοντας πίσω στην πατρίδα εξωτικά μπαχάρια, μυρωδικά και σπάνια υλικά. Στην Ελλάδα, οι επιρροές από κάθε γωνιά του κόσμου ενσωματώθηκαν στην ντόπια κουζίνα και το αποτέλεσμα ήταν και παραμένει μαγικό.

Με γερές βάσεις από την ελληνική ιστορία, οι πρώτες ύλες παντρεύτηκαν με τα εισαγόμενα προϊόντα και δημιουργήθηκαν θρυλικές συνταγές, που αγαπούν όλοι και κάνουν την Ελλάδα διάσημη στον χώρο της γαστρονομίας.