Το Lifestyle της Ελληνικής Γαστρονομίας

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της αύξησης του prestige των Ελλήνων σεφ, καθώς και όσων ασχολούνται με την ελληνική γαστρονομία. Φαίνεται πως επιτέλους αναγνωρίζονται οι κόποι που έκαναν τόσον καιρό οι ειδήμονες της Γεύσης, ώστε να εξελιχθεί η ελληνική κουζίνα και να προσφέρει διαχρονικές συνταγές, που ανταγωνίζονται επάξια τις τελευταίες διεθνείς τάσεις. Πώς συνέβη, όμως, αυτή η ριζική αλλαγή;

Αυξημένη Προβολή στα Media

Σαφώς και πρωταρχικό ρόλο στην αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων σεφ, αλλά και του κοινού στην Ελλάδα και τον κόσμο, έχουν διαδραματίσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πλέον, ο σεφ δεν είναι ο αφανής ήρωας, που ετοιμάζει νόστιμα πιάτα χωρίς να αποκαλύπτει την προσωπικότητά του. Μάλιστα, με την εισαγωγή εκπομπών – ριάλιτι όπως το Master Chef και άλλων παρόμοιων, ακόμη και οι εκκολαπτόμενοι μάγειρες έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν και να κερδίσουν φήμη. Παράλληλα, το ευρύ κοινό έρχεται σε επαφή με την κουλτούρα της γαστρονομίας εν γένει. Ανακαλύπτει νέα υλικά, καινούριες τεχνικές και φυσικά κατανοεί την πολυπλοκότητα της κάθε συνταγής με παραστατικό τρόπο.

Οι σεφ γίνονται σύμβολα τεχνογνωσίας και ταλέντου, θέτουν τις νέες τάσεις και πολλές φορές κατακτούν το κοινό με την προσωπικότητα ή και με την εμφάνισή τους. Φωτογραφίζονται για περιοδικά και δίνουν συνεντεύξεις, διαφημίζουν προϊόντα και υπογράφουν βιβλία συνταγών, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζουν με ραγδαίους ρυθμούς τους ακολούθους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τουρισμός & Lifestyle

Με τον τουρισμό να στέκεται σταθερά ανάμεσα στα μεγαλύτερα όπλα της οικονομίας στην Ελλάδα, οι ευκαιρίες για απασχόληση στον κλάδο της γαστρονομίας (και μάλιστα της επονομαζόμενης υψηλής γαστρονομίας) πολλαπλασιάζονται. Υπάρχουν προορισμοί, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κρήτη, όπου εκατομμύρια τουριστών συρρέουν κάθε καλοκαίρι. Εκεί οι ανάγκες για εξαιρετικό φαγητό είναι αρκετά υψηλές και οι ταλαντούχοι σεφ βρίσκουν την αναγνώριση για την οποία διψούν. Με αυτό τον τρόπο, το εθνικό lifestyle τούς υποδέχεται ως καλλιτέχνες της γεύσης και της δημιουργίας.