Το Street Food στην Ελλάδα

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα και μόνο ελληνικό street food, αυτό σίγουρα θα ήταν το σουβλάκι. Ανέκαθεν αποτελούσε το πλέον χαρακτηριστικό φαγητό για όλους, ντόπιους αλλά και ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι φτηνό, περιέχει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, λαχανικά αλλά και μπαχαρικά, καθώς και μία σάλτσα (dressing) για να ενισχύει τη νοστιμιά. Πρόκειται δηλαδή για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, εξαιρετικά προσιτό ως προς την τιμή, που μπορούν όλοι να απολαύσουν με παραλλαγές. Με χοιρινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο, μπιφτέκι αλλά και οικολογικό (με μανιτάρια, χαλούμι ή απλά γεμισμένο με ντομάτα και πατάτα), ικανοποιεί όλους και τρώγεται στο χέρι, στα όρθια.

Είναι όμως το σουβλάκι το μόνο αξιόλογο street food που διαθέτει η Ελλάδα;

Φαγητό στα Όρθια

Φυσικά και η Ελλάδα διαθέτει πολλά είδη street food, με ακόμη περισσότερα να προστίθενται τα τελευταία χρόνια. Σε καντίνες και καταστήματα θα βρει κανείς σάντουιτς και hot dogs, burgers αλλά και κρέπες, αραβικές πίτες και τορτίγιες. Όλες αυτές οι παραλλαγές έχουν ως κοινό παρονομαστή τους την ευκολία στην παρασκευή και την κατανάλωση. Μέσα σε λίγα λεπτά κάποιος παραγγέλνει και απολαμβάνει χορταστικό φαγητό, το οποίο μάλιστα μπορεί να πάρει μαζί του στο αυτοκίνητο ή να το καταναλώσει επί τόπου, στα όρθια.

Τα τελευταία χρόνια, οι καντίνες έχουν αναβαθμιστεί και πολλές έχουν μετατραπεί σε γαστρονομικούς θησαυρούς για γκουρμέ απολαύσεις. Το καθιερωμένο hot dog, με λουκάνικο Φρανκφούρτης, μουστάρδα και κέτσαπ, έχει αλλάξει. Πλέον, μπορεί κάποιος να προσθέσει καραμελωμένο κρεμμύδι, καυτερή σως και πιπεριές, ακόμη και γουακαμόλε με αβοκάντο από το Μεξικό.

Επιπλέον, οι επιρροές από την Ανατολή έχουν προσθέσει τα φημισμένα bao buns και άλλες λιχουδιές από την Κίνα και την Ιαπωνία στο τοπίο του ελληνικού street food. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αγνοεί κανείς τις νηστίσιμες επιλογές με ρεβιθοκεφτέδες σε αραβική πίτα (φαλάφελ με σάλτσα ταχίνι), αλλά και την προσπάθεια ένταξης των θαλασσινών στο εύκολο, γρήγορο και νόστιμο φαγητό “επί ποδός”!