Χρυσοί Σκούφοι: Βραβεία Ελληνικής Γαστρονομίας

Εδώ και 27 χρόνια, το Αθηνόραμα πρωτοπορεί και επιβραβεύει τους κορυφαίους της ελληνικής γαστρονομίας με τους Χρυσούς Σκούφους. Πρόκειται ίσως για τα πιο εμβληματικά βραβεία στην Ελλάδα, που στοχεύουν στην αναγνώριση των προσπαθειών όλων των Ελλήνων που σχετίζονται με τον κλάδο της γαστρονομίας. Φυσικά, όπως και κάθε χρονιά, υπήρξαν ορισμένα εστιατόρια που ξεχώρισαν επάξια.

Οι Βετεράνοι των Χρυσών Σκούφων

Ενδεχομένως ο πιο αναγνωρισμένος σεφ της Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο ειδικών όσο και του ελληνικού κοινού, είναι ο Έκτορας Μποτρίνι. Με ιταλικές ρίζες και με το ταμπεραμέντο της Κέρκυρας να ξεχειλίζει στην προσωπικότητά του, έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων. Οι ειδικοί της γεύσης έδωσαν δύο σκούφους στο εστιατόριό του Etrusco στην Κέρκυρα, αλλά κι έναν σκούφο για το ομώνυμο Botrini’s στην Αθήνα. Ο Λευτέρης Λαζάρου με το Varoulko Seaside επίσης ξεχώρισε.

Ειδικός προσκεκλημένος των βραβείων ήταν ο κορυφαίος σεφ του κόσμου, o Αργεντινός Mauro Colagreco. Ο σεφ από την Αργεντινή είναι ιδιοκτήτης του θρυλικού εστιατορίου Mirazur στην Κυανή Ακτή. Εμπλουτίζει το μενού του με τη δύναμη της πολυπολιτισμικότητας και το αποτέλεσμα είναι απλά μαγευτικό. Η ομιλία του ήταν χαρακτηριστική, καθώς έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κουζίνας και παράλληλα τόνισε τη σημασία των συνδυασμών πολιτισμών στη γαστρονομία.

Το Τοπίο στην Ελληνική Γαστρονομία

Υπάρχουν εξαιρετικά εστιατόρια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αν και πολλά συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα, εντούτοις δεν είναι όλα τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν από την Αθήνα. Πολλά νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, αλλά φυσικά και η Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνουν γαστρονομικούς θησαυρούς που αξίζει όλοι να ανακαλύψουν.

Στο σύνολό τους, βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο 28 εστιατόρια. Ανάμεσά τους, η Hytra και το Matsuhisa, το Elements Restaurant και η Ντομάτα, το Ovac και η Σελήνη, που φιγουράρουν ψηλά στη λίστα των νικητών. Έλληνες και ξένοι σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους, βελτιώνοντας και εξελίσσοντας την παράδοση με νέες τεχνικές, εξαιρετικές πρώτες ύλες και… χειρουργική προσοχή στη λεπτομέρεια.